PESCA
TIPUS:
2 TIPUS:
1r.Pesca tradicional o
artesana:
es fa prop de la costa .S’utilitza la força humana i ormeigs de pesca molt
diversos i fàcils de manipular, com, per exemple, arcs ,etc... és pròpia de
regions poc desenvolupades i la producció és escassa i serveix per a
l'autoconsum.
2n.
Pesca
industrial: L’objectiu és obtenir un
gran nombre de captures. Per això necessita recursos econòmics per equipar
els vaixells i investigar nous sistemes de pesca; tecnologia avançada per
augmentar el nombre de captures i infraestructures portuàries on puguin
desembarcar i des d'on es puguin distribuir les captures.
Segons el lloc on es practica, la
pesca industrial es classifica en:
Pesca
costanera:
es practica prop de la costa amb vaixells petits.
Pesca
d'altura: es practica en alta mar;
fa servir flotes de vaixells grans ben equipats que s'estan al mar setmanes o
mesos.
Gran
pesca:
es practica en aigües molt llunyanes amb flotes assistides per vaixells
d'abastament.
TÈCNIQUES:
Les tècniques que s’utilitzen són
en funció del tipus de pesca
-Força
humana i ormeigs de pesca com arcs, fletxes i arpons, o paranys com ara nanses,
hams i xarxes.
-Vaixells
petits proveïts de xarxes i llinyes potents , vaixells amb radars per
detectar els bancs de peixos i la direcció i la velocitat a què es desplacen ;
també porten sonars per mesurar la importància dels bancs detectats.
Porten també instal·lacions de fred per conservar el peix a bord en bones
condicions.
-Embarcacions
que després tornen al vaixell d'abastament per descarregar-hi la pesca. A
continuació, el peix es classifica i se sala, es congela o es posa en conserva.
ZONES:
TRES ZONES:
1.-
Zones de
la plataforma continental extensa: aigües poc profundes i agitades per corrents marins amb
temperatures favorables per a la vida dels peixos.
2.-
Zones de
contacte entre corrents marins freds i càlids: s'hi concentren espècies d'aigües
càlides i d'aigües fredes. Per exemple les aigües del mar del Japó i les costes
de Terranova.
3.- Zones costaneres properes als corrents
marins freds: hi
abunda el plàncton vegetal que serveix d'aliment al plàncton animal o
zooplàncton , que alimenta molts animals marins. Són importants les costes del
nord de Xile i del sud del Perú, i les del sud-oest d'Àfrica.
PROBLEMES:
2 TIPUS DE PROBLEMES:
1r.-Molts pescadors i pocs
peixos:
Els
dos problemes més greus que hi ha actualment al sector pesquer són:
la sobreexplotació : L'ús de tècniques
cada vegada més eficients i el nombre creixent de vaixells produeixen una sobreexplotació dels
recursos pesquers, de manera que posa en perill la reproducció de moltes
espècies.
A
més , un gran nombre de zones de pesca s'utilitzen fins al límit màxim
sostenible alterant la distribució i la grandària d'alguns peixos.
Per això s’han establert les
següents mesures de preservació:
–
Ús obligatori de xarxes de malla ampla per protegir les cries.
–
Control de les dimensions mínimes de les espècies que es capturen.
–
Establiment de temporades de veda.
–
Limitació de la capacitat de les flotes pesqueres.
La falta de caladors a
causa de l'ampliació de les aigües jurisdiccionals.
Quan
les Nacions Unides van reconèixer el dret de cada país a disposar de les
pròpies aigües territorials. els països amb flotes pesqueres importants van
haver d'abandonar alguns dels seus caladors tradicionals. També van haver de
reduir la seva flota pesquera o bé establir convenis amb països molt allunyats
dels ports d'origen.
2n.-L’explotació sostenible dels
recursos marins
Els
recursos animals i vegetals que ofereix el mar són limitats. Per assegurar una explotació
sostenible s’ha de realitzar una explotació intel·ligent i reglamentada
del mar. Per això s’han establert normatives de pesca severes i es pretenen
repoblar el mar amb la cria artificial de peixos.
No hay comentarios:
Publicar un comentario